Stravovanie
Buďte vo forme s pôžitkom! Kto sa zdravo a vyvážene stravuje, cíti sa podstatne lepšie! Táto potravinová pyramída vám poskytne prehľad o skupinách potravín, ktoré sú dôležité pre zdravú a vyváženú výživu. Jednotlivé stupne udávajú, v akom pomere by sa mali jednotlivé potraviny konzumovať. Čím nižšie sa potravina v pyramíde nachádza, tým viac by sa mala konzumovať. Okrem vyváženej výživy je veľmi dôležitý aj pravidelný pohyb.
Nápoje:
Pite denne podľa možnosti 1–2 litre tekutín, najlepšie nesladené nápoje ako je minerálna voda alebo ovocné a bylinkové čaje.
Zelenina a ovocie:
Jedzte denne 3 porcie (= 120 g alebo jednoducho za hrsť) zeleniny. Dvakrát denne jedzte ovocie, jedna porcia predstavuje cca 120 g, čo zodpovedá jednej hrsti. Jednu porciu ovocia alebo zeleniny môžete tiež nahradiť nesladenou ovocnou alebo zeleninovou šťavou (200 ml).
Výrobky z obilín, celozrnné výrobky, strukoviny a zemiaky:
Jednu porciu predstavuje napr. cca 100 g chleba, 80 g (surovej) šošovice alebo cíceru, okolo 250 g zemiakov alebo okolo 75 g (surovej) ryže, cestovín, kukurice alebo vločiek. Pritom uprednostňujte celozrnné výrobky.
Mliečne výrobky, mäso ryby a vajcia:
Konzumujte denne striedavo jednu porciu mäsa, rýb, vajec alebo syra plus 3 porcie mlieka alebo mliečnych výrobkov ako je jogurt alebo tvaroh. Alebo vyskúšajte iné zdroje bielkovín ako napr. tofu. Pritom by ste mali vždy uprednostňovať nízkotučné výrobky.
Oleje, tuky a orechy:
Denne by ste mali pre studenú kuchyňu a pokvapkanie horúcich jedál použiť aspoň raz kvalitný rastlinný olej, ako je napr. olivový. Na natretie chleba používajte malé množstvo roztierateľných tukov ako je napr. maslo. A ešte jedna rada: nezabudnite na orechy!
Sladkosti, solené chrumky a energetické nápoje:
Túto skupinu potravín by ste mali konzumovať s mierou. To isté platí pre alkoholické nápoje.
Náhľad fotografií zo zložky Stravovanie